Peternakan arnab daging secara komersial hendaklah meliputi dua bahagian utama yang saling berkaitan tetapi dalam sistem pengurusan yang berbeza sedikit iaitu:-
- Unit pembiakan baka
- Unit pengeluaran daging
Penternakan arnab selain untuk pengeluaran daging juga digunakan untuk pengeluaran fur (kulit bersama bulunya) dan wol (bulu). Bagaimanapun cara pengurusan adalah belainan sedikit.
(2) Apakah Baka Arnab Yang Sesuai Diternak Untuk Pengeluaran Daging Secara Komersial ?
Baka-baka yang sesuai untuk pengeluaran daging adalah seperti:
- New Zealand
- WhiteCalfornian
- Carolina
- New Simonare
- Sepanyol
(3) Apakah Perbezaan Arnab Baka Import dan Arnab Baka Tempatan?
Amab tempatan mempunyai berbagai warna yang bertompok seluruh badan. Keistemewaan amab tempatan ini adalah mempunyai lebih ketahanan terhadap serangan penyakit tetapi kadar tumbesarannya lambat. Untuk permulaan boleh juga menggunakan amab tempatan. Tetapi untuk pengeluaran komersial adalah digalakkan menggunakan baka pedaging.
Pemillhan baka Peddging biasanya diimport diimport di atas adalah kerana berapa cirl pedaging yang ada pada amab import lebih ketara berbanding pada amab tempatan, seperti:
- Purata bilangan anak peranakan 7-9 ekor
- Purata bilangan anak masa cerai susu 6-8 ekor
- Berat akhir boleh dicapai pada masa umur 2 bulan
- Berat dalam masa dua bulan adalah lebih kurang 2 kg
Tiada ulasan:
Catat Ulasan